Akoestiek
Geluid kan zowel positief als negatief zijn. Ononderbroken geluiden zoals een roltrap, een rateltikker, een fontein … vergemakkelijken de oriëntatie voor blinden en slechtzienden en voor personen met een auditieve beperking. Maar geluid is negatief als het ‘lawaai’ is en andere gewenste geluiden vervormt of blokkeert.
Interessant voor:
Onderwerp:
De akoestische kenmerken van de ruimte zijn daarom een belangrijk aandachtspunt en dragen bij tot een goede oriëntatie, communicatie en verstaanbaarheid.
Hieronder zetten we een aantal tips. Gezien de vereiste technische expertise vraag je best bijkomend advies van een deskundige.
Ontwerpaanbevelingen
- Zorg voor een goede akoestiek. Dat betekent dat:
- ruimten aangenaam zijn om gesprekken te voeren. Harde omgevingsgeluiden en muziek zorgen ervoor dat mensen elkaar slecht verstaan. Blinden en slechtzienden zijn aangewezen op gehoor. Slechthorenden verstaan dan vaak helemaal niet meer wat de anderen zeggen.
- personen met communicatieve en interactieve stoornissen, zoals personen met ASS of met een niet-aangeboren hersenletsel, minder storende prikkels ervaren.
- personen met een visuele beperking zich beter oriënteren.
- er geen extra lawaai gevormd wordt doordat personen hun stem moeten verheffen om verstaanbaar te zijn.
- omgevingsgeluid gedempt wordt.
- Groepeer functies in het gebouw volgens activiteit en bijhorend geluidsniveau:
- Voorzie rustige plekken zoals een zitbank, rustpunt in de winkel … op een rustige locatie. En groepeer drukke en luidere functies zoals sanitair, lift …
- Creëer hoekjes waar mensen rustig kunnen zitten. Een restaurant kan een grote akoestische uitdaging zijn voor heel wat mensen.
- Maak gebruik van absorptiematerialen zoals zachte of holle materialen om het geluid te dempen en vermijd te veel gladde, weerkaatsende oppervlakken.
Regelgeving
Er is over dit thema geen regelgeving op vlak van toegankelijkheid.
Er is over dit thema geen regelgeving op vlak van toegankelijkheid.
Er is over dit thema geen regelgeving op vlak van toegankelijkheid.
Er is over dit thema geen regelgeving op vlak van toegankelijkheid.
Geïnspireerd? Hier zijn vier gerelateerde tips
Verbruiksruimte binnen, buiten en terras
Een ruimte voor verbruik van maaltijden en dranken is voor iedere bezoeker gemakkelijk bereikbaarheid en bruikbaar. De vormgeving van bedieningstogen en andere bedieningselementen laten een zelfstandig gebruik toe. De inrichting en afwerking vormen geen obstakels voor het circuleren. Iedere bezoeker kan een zitplaats naar keuze innemen.
Winkelruimte
Bij de inrichting van de winkelruimte is het belangrijk om rekening te houden met een aantal circulatieprincipes. Doorgangen tussen rekken zijn voldoende breed, er is voldoende ruimte ter hoogte van een bedieningstoog, diepvries … of paskamers zijn ruim genoeg. Op verschillende plaatsen in de winkelruimte worden ook draaicirkels voorzien zodat klanten met een rolstoel kunnen omkeren en niet verplicht achteruit moeten om iets te nemen wat ze vergeten zijn.
De winkelruimte is overzichtelijk opgebouwd. Zo kan de klant gemakkelijk vinden wat hij zoekt.
Verlichting
Daglicht in combinatie met kunstmatige verlichting draagt bij tot het visueel comfort, de goede zicht- en leesbaarheid van ruimtes en het algemeen welbevinden van mensen zoals hun stemming en alertheid. Het vergemakkelijkt de verplaatsingen van personen met een sensorische beperking, maakt het gebruik van gebarentaal en liplezen eenvoudiger voor personen met een auditieve beperking en kan ook bijdragen tot een gevoel van veiligheid. Denk maar aan buitenpaden, parkeervoorzieningen …
Contrasten en contrastmarkering
Kleuren en materialen hebben op verschillende manieren een ruimtelijke invloed. Door hier bewust mee om te gaan en het principe van ‘contrastwerking’ toe te passen, kan je eenvoudig, maar toch sterk bijdragen tot een intuïtieve leesbaarheid en bruikbaarheid van gebouwen.