Ga verder naar de inhoud

Contrasten, verlichting en akoestiek

Om ons te verplaatsen, ruimtes te gebruiken … doet iedereen beroep op een combinatie van menselijke zintuigen: gehoor, zicht, tast, reuk.

Het comfort of gemak waarmee we een gebouwde omgeving zintuiglijk kunnen begrijpen en gebruiken, is voor iedereen een meerwaarde en vraagt daarom extra aandacht. As één van die zintuigen niet optimaal werkt of wegvalt, worden we des te afhankelijker van andere zintuigen. Voor mensen met een beperking is zintuiglijk comfort daarom onontbeerlijk.

Aspecten die bijdragen aan dit zintuiglijk comfort zijn kleur- en materiaalcontrasten (geluids- en tastzin), verlichting (gezichtszin) en akoestiek (geluidszin). Ze ondersteunen een goede wayfinding en zorgen voor een goede leesbaarheid en een goed begrip van de ruimten.

Tips gerelateerd aan dit onderwerp

Nuttig? Voeg alle tips op deze pagina toe aan je persoonlijke lijst van tips en download ze

Akoestiek

Contrasten, verlichting en akoestiek Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Geluid kan zowel positief als negatief zijn. Ononderbroken geluiden zoals een roltrap, een rateltikker, een fontein … vergemakkelijken de oriëntatie voor blinden en slechtzienden en voor personen met een auditieve beperking. Maar geluid is negatief als het ‘lawaai’ is en andere gewenste geluiden vervormt of blokkeert.

Verder lezen

Verlichting

Contrasten, verlichting en akoestiek Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Daglicht in combinatie met kunstmatige verlichting draagt bij tot het visueel comfort, de goede zicht- en leesbaarheid van ruimtes en het algemeen welbevinden van mensen zoals hun stemming en alertheid. Het vergemakkelijkt de verplaatsingen van personen met een sensorische beperking, maakt het gebruik van gebarentaal en liplezen eenvoudiger voor personen met een auditieve beperking en kan ook bijdragen tot een gevoel van veiligheid. Denk maar aan buitenpaden, parkeervoorzieningen …

Verder lezen

Contrasten en contrastmarkering

Contrasten, verlichting en akoestiek Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Kleuren en materialen hebben op verschillende manieren een ruimtelijke invloed. Door hier bewust mee om te gaan en het principe van ‘contrastwerking’ toe te passen, kan je eenvoudig, maar toch sterk bijdragen tot een intuïtieve leesbaarheid en bruikbaarheid van gebouwen.

Verder lezen