Ga verder naar de inhoud

Lichtende voorbeelden van toegankelijke handelszaken

We zetten hier graag een aantal handelszaken in de kijker die al mooie inspanningen leveren op vlak van toegankelijkheid. In de case studies focussen we op een bepaald aspect van het gebouw, de communicatie, de dienstverlening of het beheer van een winkel.

Dan kan heel laagdrempelig zijn. Bijvoorbeeld een menukaart via een QR-code of online ter beschikking stellen, aangepaste pashokjes voorzien, verschillende soorten winkelkarren aankopen (voor mensen met een handicap, voor draagmanden voor baby’s), doorgangen verbreden, services aanbieden zoals gratis levering aan huis voor klanten met een beperking, private shopping, een vorming klantvriendelijk onthaal volgen … Maar het kan ook gaan over een bepaalde visie of het beleid rond inclusie en toegankelijkheid.

Case study

Alle kinderen zijn volledig zichzelf in de kleding van Kiabi

Het Franse kledingmerk Kiabi biedt inclusieve en betaalbare kindermode aan voor kinderen, en heeft hierbij extra aandacht voor kinderen met een beperking. Dankzij enkele slimme aanpassingen voldoet het merk aan de noden van àlle kinderen.

Case study

Iedereen in stijl dankzij de aangepaste modecollectie van Zalando

Aangepaste kledij, schoenen en accessoires vinden die tegelijk functioneel, betaalbaar en modieus zijn, het is een opgave voor mensen met een beperking. Zo kunnen moeilijke knopen en onhandige ritsen voor heel wat frustraties zorgen bij bijvoorbeeld mensen met een motorische handicap, of ondervinden rolstoelgebruikers problemen wanneer ze hun schoenen aandoen.

Case study

Winkelen in alle stilte, weg van alle prikkels

Boodschappen doen is voor de meesten onder ons een gewone taak in ons dagelijkse leven. Toch is dat voor een groep mensen niet zo. Mensen die hoogsensitief zijn of een autismespectrumstoornis hebben, vinden het niet vanzelfsprekend om boodschappen te doen. Daarom werd het initiatief "Stille uren" in het leven geroepen.

Case study

Café Winok, de koffiebar met plaats voor iedereen

Een gezellige koffiebar uitkiezen voor een cappuccino met taart kost voor de meesten niet te veel moeite. Behalve voor zij die zich verplaatsen in een rolstoel of slecht ter been zijn. Hun zoektocht naar een toegankelijke zaak is niet altijd gemakkelijk. Maar een café in Schaarbeek vergemakkelijkt die zoektocht. Café Winok, een typische, hippe koffiebar of toch niet helemaal?

Case study

ThisAbles

ThisAbles is een campagne die startte in Israël met Eldar die de producten van Ikea niet kon gebruiken om willen van zijn beperking. McCann…
ober geeft vrouw in rolstoel die aan een tafeltje zit een hand

Ben (of ken) je zelf een voorbeeldige zaak?

Stuur ons een bericht en laat het ons weten! Misschien zie jij binnenkort wel jouw zaak op deze website schitteren. Niet twijfelen!