Ga verder naar de inhoud

Balie en kassa

In een gebouw kunnen verschillende types balies of kassa’s beschikbaar zijn:

  • Onthaalbalie of infobalie voor vragen, retourneren …
  • Balie met kassa zoals in een kledingwinkel, sommige non-food winkels, kleinere voedingswinkels …
  • Kassa met rolband zoals in een supermarkt, sommige non-food winkels …
  • Zelfscankassa

Zorg altijd voor voldoende doorgangsbreedte ter hoogte van een balie of kassa, een draairuimte voor de kassa en een bereikbaar betaalsysteem. Er is een duidelijke weergave van prijzen en kortingen.

Een winkelmedewerker praat tegen een klant aan de kassa.
Nuttig? Voeg deze tip toe aan je persoonlijke lijst van tips en download ze.
Je hebt deze tip toegevoegd aan je lijst.

Algemeen

Ontwerpaanbevelingen

  • Zorg voor minstens één bemande kassa om klanten vlot te helpen. Of voorzie een duidelijke mogelijkheid om een medewerker op te roepen met bijvoorbeeld een bel ….
  • Verlicht de kassa of balie goed. Vermijd weerspiegeling en tegenlicht.
  • Voorzie een scherm aan de kassa dat zichtbaar en duidelijk leesbaar is, met voldoende grote cijfers en voldoende contrast zodat de gekochte producten en het te betalen bedrag duidelijk zijn voor de klant. Voor slechthorenden of doven is dit een must.
  • Vermijd te veel achtergrondlawaai, zoals radio, airconditioning aan de balie of kassa … zodat de medewerker en de klant elkaar duidelijk verstaan. Zeker voor slechthorenden en ouderen is dit belangrijk.
  • Zorg voor een mobiel betaalapparaat of eentje met een lang snoer. Zo kunnen ook kleine mensen of bijvoorbeeld klanten in een rolstoel dat zelf vasthouden op een hoogte die voor hen comfortabel is.
  • Bied je klanten altijd de mogelijk om met contant geld te betalen. Soms maakt een beperking het onmogelijk of ongewenst om met een bankkaart te betalen.

Maatvoering

  • Het betaalsysteem is bereikbaar vanuit zittende positie. Als er toch voor een vast toestel gekozen wordt, staat dit op het verlaagde deel.
    • Horizontale zijwaartse reikwijdte 40 cm à 50 cm tot aan het betaalsysteem.
    • Hoogte tussen 80 cm en 120 cm, optimaal tussen 80cm en 90cm, zodat toetsen en gleuven bereikbaar zijn vanuit een zittende positie.
    • Ter hoogte van de betaalmogelijkheid is een vrije draairuimte met een diameter van 150 cm.
Illustratie met de afmetingen van de balie en kassa
Warmste Entree

Baliemeubel (met kassa)

Ontwerpaanbevelingen

  • Voorzie de algemene balie op hetzelfde niveau als de toegangsdeur en in rechte lijn of in de onmiddellijke nabijheid van de toegang.
  • Zorg dat de baliemedewerker rechtstreeks zicht heeft op de toegang.
  • Bekijk de balie zowel aan publieke als personeelszijde. Een goed gebruik is alleen mogelijk als de ergonomie van beide op elkaar afgestemd is.
  • Voorzie bij opvolgnummers een visueel en auditief signaal.

Maatvoering

  • Voorzie een volledig verlaagde balie of een evenwaardig laag en hoog deel zodat ook klanten in een rolstoel, met een klein gestalte … geholpen kunnen worden.
  • Hoog deel: maximaal 110 cm hoog.
  • Verlaagd deel:
    • Bovenzijde blad maximaal 80 cm hoog
    • Optimaal onderrijdbaar: Vrije ruimte onder het blad van minimum 75 cm hoog, 60 cm diep en 90 cm breed).
  • Ter hoogte van de balie is een vrije draairuimte met een diameter van 150 cm.
Het einde van de kassa met rolband is verlaagd en onderrijdbaar om makkelijk je producten in de kar te leggen.
De warmste entree

Kassameubel met rolband

Ontwerpaanbevelingen

  • Bij meerdere kassa’s naast elkaar:
    • Zorg voor een visuele aanduiding zoals een nummering om de kassa’s aan te duiden.
    • Zorg voor een aanduiding bij beperkt betalen, bijvoorbeeld enkel bancontact mogelijk of enkel cash of ...
  • Zorg dat minimaal 1 kassa toegankelijk is. Deze kassa is altijd geopend en duidelijk gesignaleerd.

Maatvoering

  • De toegankelijke kassa voldoet aan onderstaande kenmerken
    • Bij meerdere kassa’s naast elkaar (zoals bij een supermarkt) is een vrije doorgangsbreedte van minstens 120 cm tussen de verschillende kassarijen noodzakelijk.
    • Een vrije draairuimte van 150 cm voor en achter de kassadoorgang.
    • Voorzie het kassameubel niet te diep zodat je ook vanuit zittende positie producten op de band kan plaatsen en verplaatsen.
    • Het laatste deel van de kassa, waar de gescande producten terechtkomen om in je kar of boodschappentas te leggen, is verlaagd en optimaal onderrijdbaar.
      • Bovenzijde blad maximaal 80 cm hoog
      • Vrije ruimte onder het blad van minimum 75 cm hoog, 60 cm diep en 90 cm breed.

Zelfscankassa

Ontwerpaanbevelingen

  • Zorg voor voldoende informatie over het zelfscansysteem met een uitleg in stappen.
    • Zelfscansysteem tijdens het winkelen: geef een omschrijving vooraleer de klant de aankopen start.
    • Zelfscansysteem voor de betaling: geef uitleg bij de zelfscan-kassa zelf.
  • Maak de handelingen eenvoudig en intuïtief.
  • Zorg voor een aanspreekpunt als er hulp nodig is.
  • Zorg dat het scherm van de kassa zichtbaar en duidelijk leesbaar is met voldoende grote cijfers en voldoende contrast voor de klant.
    • Vermijd reflecties op het scherm.
    • Digitale schermen moeten voldoende contrast bieden en de inhoud moet goed leesbaar en begrijpbaar zijn.
    • Voorzie een alternatief bij een touchscreen kassa voor blinden en slechtzienden.
  • Voorzie voldoende verlichting.
  • Maak minstens 1 zelfscankassa toegankelijk.

Maatvoering

  • De toegankelijke zelfscankassa voldoet aan onderstaande kenmerken.
    • Vrije draairuimte van 150 cm voor de automaat
    • Niet in een hoek opgesteld: aan beide zijden is er minimum 50 cm vrije ruimte
    • Horizontale zijwaartse reikwijdte en reikdiepte maximaal 40 cm tot aan de betaalmogelijkheid en de scanmogelijkheid.
  • Bedieningshoogte: Hoogte tussen 80 cm en 120 cm, optimaal tussen 80 cm en 90 cm
  • Voorzie een vrije doorgangsbreedte van minstens 120 cm van de route of wachtzone om naar de verschillende zelfscankassa’s te gaan.

Digitale bestelkiosk

Regelgeving

Nuttig? Voeg deze tip toe aan je persoonlijke lijst van tips en download ze.
Je hebt deze tip toegevoegd aan je lijst.

Geïnspireerd? Hier zijn vier gerelateerde tips

Verbruiksruimte binnen, buiten en terras

Inrichting Voor Horecazaak , Voeding

Een ruimte voor verbruik van maaltijden en dranken is voor iedere bezoeker gemakkelijk bereikbaarheid en bruikbaar. De vormgeving van bedieningstogen en andere bedieningselementen laten een zelfstandig gebruik toe. De inrichting en afwerking vormen geen obstakels voor het circuleren. Iedere bezoeker kan een zitplaats naar keuze innemen.

Verder lezen

Winkelruimte

Inrichting Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Bij de inrichting van de winkelruimte is het belangrijk om rekening te houden met een aantal circulatieprincipes. Doorgangen tussen rekken zijn voldoende breed, er is voldoende ruimte ter hoogte van een bedieningstoog, diepvries … of paskamers zijn ruim genoeg. Op verschillende plaatsen in de winkelruimte worden ook draaicirkels voorzien zodat klanten met een rolstoel kunnen omkeren en niet verplicht achteruit moeten om iets te nemen wat ze vergeten zijn.
De winkelruimte is overzichtelijk opgebouwd. Zo kan de klant gemakkelijk vinden wat hij zoekt.

Verder lezen

Deuren

Deuren Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Deuren en doorgangen binnen zijn voor iedere klant gemakkelijk vindbaar (visueel en tactiel), bereikbaar en bruikbaar.

Verder lezen

Inkomdeuren

Deuren Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Zorg dat de inkomdeur goed zichtbaar en bereikbaar is. Dat vergemakkelijkt de oriëntatie voor je klanten.

Verder lezen