Ga verder naar de inhoud

Deuren

Deuren en doorgangen binnen zijn voor iedere klant gemakkelijk vindbaar (visueel en tactiel), bereikbaar en bruikbaar.

Een rolstoelgebruiker komt binnen in een restaurant
Nuttig? Voeg deze tip toe aan je persoonlijke lijst van tips en download ze.
Je hebt deze tip toegevoegd aan je lijst.

Ontwerpaanbevelingen

  • Kies voor manueel bedienbare deuren. Stel deurpompen zo licht mogelijk af (maximaal 3 kg). Te zware deuren zijn voor niemand handig.
  • Zorg dat de deurkruk goed omgrijpbaar is. Liefst geen draaiknop of bol.
  • Voorzie contrastmarkeringen op glazen deuren. Daar heeft iedereen baat bij. Lees ook de tips over contrasten en contrastmarkeringen.
  • Voorzie beglazing in of naast het deurblad. Dit zorgt dat klanten kunnen kijken wat er achter de deur gebeurt en bevorderd de voorspelbaarheid.

Maatvoering

  • De vrije doorgangsbreedte van de deur bedraagt netto minstens 90 cm gemeten tussen sluitlat en 90° openstaand deurblad (ruwbouwmaat 105 cm, deurblad 98 cm). Bij dubbele deuren is de vrije doorgangsbreedte minstens 90 cm bij opening van 1 deurvleugel.
  • Er is voldoende vrije ruimte voor en achter de deur (minimaal 150 cm diameter), buiten de deurzwaai, om met een rolstoel te manoeuvreren tijdens het openen en sluiten van de deur.
  • Aan de zijde van de deurkruk is een opstelruimte van minimaal 50 cm (ruwbouwmaat 45 cm) voorzien om zijdelings plaats te nemen en de deur te openen.
  • Diepte van wand tot deurkruk is maximaal 20 cm.
  • Vrije hoogte is minstens 209 cm (netto, tussen vloer en sluitlat).

Regelgeving

Nuttig? Voeg deze tip toe aan je persoonlijke lijst van tips en download ze.
Je hebt deze tip toegevoegd aan je lijst.

Geïnspireerd? Hier zijn vier gerelateerde tips

Winkelruimte

Inrichting Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Bij de inrichting van de winkelruimte is het belangrijk om rekening te houden met een aantal circulatieprincipes. Doorgangen tussen rekken zijn voldoende breed, er is voldoende ruimte ter hoogte van een bedieningstoog, diepvries … of paskamers zijn ruim genoeg. Op verschillende plaatsen in de winkelruimte worden ook draaicirkels voorzien zodat klanten met een rolstoel kunnen omkeren en niet verplicht achteruit moeten om iets te nemen wat ze vergeten zijn.
De winkelruimte is overzichtelijk opgebouwd. Zo kan de klant gemakkelijk vinden wat hij zoekt.

Verder lezen

Aangepaste toiletten

Toiletten Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Aangepaste sanitaire voorzieningen zorgen door hun locatie, bereikbaarheid, vormgeving, inrichting en afwerking dat personen met een beperking of ziekte een evenwaardig alternatief hebben.

Per sanitair blok is zowel één aangepast toilet bij dames als één bij heren aanwezig of is er een aangepast unisex toilet dat dames en heren kunnen bereiken via een neutrale zone. Deze toiletruimte mag door iedereen gebruikt worden en is niet exclusief voor personen met een handicap.

Verder lezen

Inkomdeuren

Deuren Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Zorg dat de inkomdeur goed zichtbaar en bereikbaar is. Dat vergemakkelijkt de oriëntatie voor je klanten.

Verder lezen

Circuleren in het gebouw – looproutes binnen

Circuleren rond en in het gebouw Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Looproutes hebben een logische structuur, zijn eenvoudig in gebruik en garanderen een evenwaardig aanbod voor iedereen. Er zijn geen alternatieve routes. Door hun vormgeving en afwerking zijn ze drempel- en obstakelvrij en kan elke gebruiker ze zelfstandig gebruiken.

Verder lezen