Ga verder naar de inhoud

Het Warmste Verhaal van Anke: Winkelen met autismespectrumstoornis: “Ik vermijd de visrayon”

Wandel jij onbezorgd door de visrayon? Ja? Prijs je dan gelukkig. Want dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Anke is 26 jaar en houdt niet van sterke geuren, harde muziek en fel licht. Ze is er extra gevoelig aan door haar autismespectrumstoornis. Toch trotseert ze regelmatig de supermarkt, al vermijdt ze dan de kaas-, vis- en kaarsrayon. Maar weet dat we haar winkelervaring met kleine ingrepen een pak aangenamer kunnen maken.

Profielfoto van Anke
Julie de Bellaign

Anke, jij hebt autismespectrumstoornis, wat houdt dat in?

Er bestaan verschillende vormen van autismespectrumstoornis. Wat ik ervaar is dat ik snel stress heb, ik neem zaken vaak letterlijk en mijn denkpatroon is zwart-wit. Ik heb moeite met verandering, ook in mijn omgeving. Zo vind ik sterke geuren, fel licht en luide muziek zeer storend. Het zorgt ervoor dat ik onrustig word. Gelukkig verzacht mijn medicatie sommige prikkels. Zo blijft mijn humeur ook stabieler.

Hoe doe jij jouw dagelijks inkopen?

Een duidelijk lijstje is voor mij zeer belangrijk. Ik wil snel binnen en buiten zijn. Daarbij helpt een logische winkelindeling. In een ideaal scenario is het rustig in de winkel, is het licht niet te fel en speelt er rustige of zelfs geen muziek. Ik vermijd ook stresserende situaties aan de kassa. Daarom ga ik het liefste naar winkels waar medewerkers je zakken vullen.

Anke wandelt naar de kassa met hemd in haar handen
Julie De Bellaign

En hoe koop jij graag je kleren?

Stoffen kunnen voelen is zeer belangrijk voor mij. Dus ik koop niet zo vaak online, tenzij ik heel goed weet welk merk het is.

Vroeger had ik het moeilijk wanneer winkelpersoneel me aansprak, maar ik heb geleerd om daarmee om te gaan. Het liefste word ik met rust gelaten in de winkel. Ik neem dan ook meestal mijn vriend mee om te winkelen zodat hij het sociale contact op zich kan nemen.

Lees de andere Warmste Verhalen

Het Warmste Verhaal van Kristel: Breng iedereen samen, zo creëer je begrip

Nieuwsbericht van 12 oktober 2022
“Als een winkel toegankelijk is voor mij, is die ook toegankelijk voor ouderen die moeilijk ter been zijn, jonge mama’s met een buggy en…
Verder lezen

Het Warmste Verhaal van Britt: Een goeie supermarkt is voor mij een supermarkt die vlot toegankelijk is met spraaksoftware

Nieuwsbericht van 29 september 2022
Britt is 37, getrouwd en heeft twee kinderen van 6 en 9 jaar. 5 jaar geleden verloor ze gedeeltelijk haar zicht door een aangeboren…
Verder lezen

Meest recente nieuws van De warmste entree

Aandacht voor toegankelijkheid op event Mercuriusprijs van Comeos

Nieuwsbericht van 27 oktober 2023

Op de uitreiking van de Comeos Mercuriusprijs 2023, een jaarlijks evenement dat innovatie in de handel viert, werd niet alleen innovatie maar ook toegankelijkheid gepromoot. Zo gingen Staatssecretaris van Consumentenbescherming Alexia Bertrand en boegbeeld van De Warmste Entree Kristel Gevaert aan het begin van de prijsuitreiking met elkaar in gesprek over het belang van toegankelijke winkels. Daarnaast konden de aanwezigen gedurende het hele event kennismaken met de aangepaste mode van Zalando dankzij uitgestalde etalagepoppen die aangepaste kledij droegen.

Verder lezen