Ga verder naar de inhoud

Het Warmste Verhaal van Britt: Een goeie supermarkt is voor mij een supermarkt die vlot toegankelijk is met spraaksoftware

Britt is 37, getrouwd en heeft twee kinderen van 6 en 9 jaar. 5 jaar geleden verloor ze gedeeltelijk haar zicht door een aangeboren aandoening. Vandaag gaat ze naar Sint Rafaël, een school voor slechtziende en blinden en leert ze de ‘kneepjes van het vak’. Het is een zeer intensief traject dat tijd vraagt. Toch vindt Britt nog de energie om zich te engageren voor het Kernteam hoge Myopie dat Belgische en Nederlandse lotgenoten samenbrengt en oproept voor meer aandacht voor de mogelijke gevolgen van bijziendheid bij kinderen en volwassenen.

Britt wandelt met blindgeleidestok op de stoep
Jullie De Bellaign

Britt, wat is de impact van jouw handicap op je leven?

Mijn handicap is er gekomen door een aangeboren ziekte: hoge myopie. Ik ben geboren met sterk bijziende ogen en doorheen men leven is de bijziendheid nog toegenomen. Hierdoor heb ik heel wat extra oogproblemen gekregen waardoor mijn zicht onverwacht veel verslecht is en ik op mijn 32ste slechtziend ben geworden. Dat was even slikken. Het is een hele aanpassing voor mijn gezin, ik ben noodgedwongen moeten stoppen met werken en heb veel dingen opnieuw moeten aanleren zonder mijn restzicht nog te gebruiken. Ik maak er het beste van, al is het niet altijd evident. Ik probeer me te focussen op wat ik wél kan en zet me daarom in voor toegankelijkheid en sensibiliseer ook rond hoe je myopie kan afremmen.

Wat kan je doen om myopie af te remmen?

Je moet rekening houden met de “20 20 2” regel: Neem na 20 minuten dichtbij kijken een pauze van 20 seconden. En ga elke dag minimaal 2 uur naar buiten. Probeer ook het schermgebruik te beperken.

Hoe doe jij je dagelijkse boodschappen?

Ik sta erop om de boodschappen zo veel mogelijk zelf te doen. Ik kook, dus ik heb graag de juiste ingrediënten in huis.

Mijn aankopen doe ik vooral online. Ik gebruik spraaksoftware op mijn computer om te navigeren op hun websites. Helaas is er veel verschil in de opbouw van websites waardoor sommige websites vlotter toegankelijk zijn dan anderen. Met de nodige truckjes en geduld is het mogelijk om mijn bestellingen te plaatsen.

Fysiek winkelen in de supermarkt vraagt een grote inspanning. De drukte en de ruime keuze maken het moeilijk voor mij. Als ik fysiek boodschappen doe lukt dit enkel met begeleiding van iemand. Meestal gaat mijn man mee die alles zoekt, voorleest en beschrijft. We gebruiken dan de handscanner omdat ik niet altijd kan volgen aan de klassieke bandkassa.

Waar ga je naartoe om te shoppen?

Vroeger ging ik enorm graag shoppen, dat grote plezier is nu jammer genoeg weg. Ik hou het pragmatisch en ga naar 1 of 2 winkels waar ik weet dat het personeel me goed helpt zonder opdringerig te zijn.

Lees de andere Warmste Verhalen

Het Warmste Verhaal van Anke: Winkelen met autismespectrumstoornis: “Ik vermijd de visrayon”

Nieuwsbericht van 21 september 2022
Wandel jij onbezorgd door de visrayon? Ja? Prijs je dan gelukkig. Want dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Anke is 26 jaar en houdt…
Verder lezen

Het Warmste Verhaal van Kristel: Breng iedereen samen, zo creëer je begrip

Nieuwsbericht van 12 oktober 2022
“Als een winkel toegankelijk is voor mij, is die ook toegankelijk voor ouderen die moeilijk ter been zijn, jonge mama’s met een buggy en…
Verder lezen

Meest recente nieuws van De warmste entree

Aandacht voor toegankelijkheid op event Mercuriusprijs van Comeos

Nieuwsbericht van 27 oktober 2023

Op de uitreiking van de Comeos Mercuriusprijs 2023, een jaarlijks evenement dat innovatie in de handel viert, werd niet alleen innovatie maar ook toegankelijkheid gepromoot. Zo gingen Staatssecretaris van Consumentenbescherming Alexia Bertrand en boegbeeld van De Warmste Entree Kristel Gevaert aan het begin van de prijsuitreiking met elkaar in gesprek over het belang van toegankelijke winkels. Daarnaast konden de aanwezigen gedurende het hele event kennismaken met de aangepaste mode van Zalando dankzij uitgestalde etalagepoppen die aangepaste kledij droegen.

Verder lezen