Ga verder naar de inhoud

Veiligheid & evacuatie

Naast de toegankelijkheid is ook de ‘uit’gankelijkheid in noodsituaties van belang.

Ga altijd in overleg met de brandweer over de beste oplossing voor de evacuatie.

De route naar de evacuatiedeur in een winkel.
Nuttig? Voeg deze tip toe aan je persoonlijke lijst van tips en download ze.
Je hebt deze tip toegevoegd aan je lijst.

Ontwerpaanbevelingen

 • Vluchtwegen zijn goed aangegeven door duidelijke en herkenbare pictogrammen.
 • Maak je vluchtwegen voldoende breed, obstakelvrij en voorzie noodverlichting.
 • Zorg ervoor dat iedereen, ook personen met een beperking, in eerste instantie zelf kan vluchten of tot aan de vluchtzone geraken.
 • Voorzie de mogelijkheid om horizontaal en verticaal te evacueren. Voor personen met een mobiele beperking zoals rolstoelgebruikers is de gedeeltelijke horizontale evacuatie naar een plaats van relatieve veiligheid belangrijk. Als het vuur zich ontwikkelt tot een grotere omvang dan moet je verticaal kunnen evacueren. Horizontale en verticale evacuatie moeten verzekerd zijn. Bespreek volgende mogelijkheden met de brandweer:
  • Horizontale evacuatie naar een aanpalend compartiment (niet door een trappenhuis) OF voldoende grote en bereikbare buitenruimte
  • Evacuatie met de lift met prioritaire oproep
  • Evacuatie met behulp van speciale evacuatiestoelen via de trap
 • Brandalarm:
  • Iedereen kan het alarm in werking zetten.
  • Het alarmsignaal is voor iedereen waarneembaar en herkenbaar. Het bestaat uit zowel een geluidssignaal dat cruciaal is voor personen die blind zijn als een lichtsignaal voor personen die doof zijn.
  • Zorg voor een goede GSM ontvangst om hulp of assistentie op te roepen. Dit is overal in het gebouw aanwezig.

Maatvoering

 • Brandblussers, alarmkastjes en -knoppen hangen tussen 90 en 120 cm hoogte. Brandblussers worden best ingewerkt of aan één zijde van de gang voorzien. Zo blijft de andere wand obstakelvrij en kan deze wand als gidslijn dienen.
 • De vrije doorgangsbreedte van de deuren is minimaal 90 cm. Vluchtdeuren openen in de richting van de vluchtweg voor ruimtes met meer dan 50 personen.
 • De minimale benodigde ruimte om te wachten per rolstoelgebruiker is 90 x 150 cm

Regelgeving

Nuttig? Voeg deze tip toe aan je persoonlijke lijst van tips en download ze.
Je hebt deze tip toegevoegd aan je lijst.

Geïnspireerd? Hier zijn vier gerelateerde tips

Gids- en geleidelijnen

Circuleren rond en in het gebouw Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Blinden en slechtzienden leren vaak een route aan tot aan een handelszaak of restaurant. Ze oriënteren zich met behulp van lijnvormige elementen in de omgeving. Dat kunnen natuurlijke elementen (natuurlijke gidslijnen) of extra toegevoegde elementen (kunstmatige geleidelijnen) zijn.

Verder lezen

Informatie en informatieborden

Circuleren rond en in het gebouw , Communicatie en informatie Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Informatieborden geven klanten van de winkel of horecazaak alle informatie die ze nodig hebben om eenvoudig en vlot het gebouw te gebruiken en items terug te vinden. Denk hierbij aan aanduidingen van verdiepingen, ligging van afdelingen (mannen, vrouwen, groenten, elektro …), grote functies zoals de parkeervoorziening, sanitair of de pashokjes.

Verder lezen

Circuleren in het gebouw – looproutes binnen

Circuleren rond en in het gebouw Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Looproutes hebben een logische structuur, zijn eenvoudig in gebruik en garanderen een evenwaardig aanbod voor iedereen. Er zijn geen alternatieve routes. Door hun vormgeving en afwerking zijn ze drempel- en obstakelvrij en kan elke gebruiker ze zelfstandig gebruiken.

Verder lezen

Toegangspad en looproutes buiten

Circuleren rond en in het gebouw Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Toegangspaden of looproutes buiten hebben een logische structuur, zijn eenvoudig in gebruik en zijn door iedereen bruikbaar. Er zijn geen alternatieve routes nodig.

Door hun vormgeving en afwerking zijn ze drempel- en obstakelvrij en kan elke klant ze zelfstandig gebruiken. Naar maatvoering toe zijn ze vergelijkbaar met elke andere route of gang in het gebouw. Omwille van de specifieke buitensituatie vragen ze wel een aantal andere aandachtspunten.

Verder lezen