Ga verder naar de inhoud

Toegangspad en looproutes buiten

Toegangspaden of looproutes buiten hebben een logische structuur, zijn eenvoudig in gebruik en zijn door iedereen bruikbaar. Er zijn geen alternatieve routes nodig.

Door hun vormgeving en afwerking zijn ze drempel- en obstakelvrij en kan elke klant ze zelfstandig gebruiken. Naar maatvoering toe zijn ze vergelijkbaar met elke andere route of gang in het gebouw. Omwille van de specifieke buitensituatie vragen ze wel een aantal andere aandachtspunten.

Een duidelijk afgebakend toegangspad in een contrasterende kleur.
Nuttig? Voeg deze tip toe aan je persoonlijke lijst van tips en download ze.
Je hebt deze tip toegevoegd aan je lijst.
een zebrapad geeft het looppad aan dat leidt naar de ingang van de winkel.
De warmste entree

Ontwerpaanbevelingen

  • Zorg dat de toegangspaden altijd een logische weg volgen om van A naar B te gaan.
  • Maak de paden zo kort mogelijk. Kan dit niet, voorzie dan op regelmatige afstanden rustpunten. Zo hou je rekening met bezoekers met een verminderd uithoudingsvermogen hebben.
  • Voorzie altijd een pad dat vanaf de parkeervoorziening, de fietsenstalling en het openbaar domein naar de toegang tot het gebouw leidt.
  • Maak de toegangspaden goed herkenbaar in de omgeving. Zo heb je een overzicht en weet je intuïtief waar je naartoe moet.
  • Verlicht de toegangspaden altijd goed.
  • Voorzie een duidelijke routegeleiding om iedereen door de omgeving te geleiden. Lees ook de tips over gids- en geleidelijnen.
  • Maak de ondergrond drempelvrij, aaneengesloten, slipvrij (zelfs onder natte omstandigheden) en met een lage rolweerstand. Kies dus niet voor kasseien of kiezel.
  • Zijn er roosters of mazen? Dan is de opening maximaal 1 cm en gelegen buiten de loopzone of dwars op de looprichting.
  • Vermijd obstakels onderweg:
    • Luifels, bordjes en overhangend groen hangen niet lager dan 230 cm.
    • Alle obstakels (verkoopsartikelen, reclameborden, fietsenrekken …) zijn aan één zijde van de looproute geplaatst om een vrije doorgang te garanderen.
    • Obstakels zijn traceerbaar op de grond, bijvoorbeeld voelbaar door blinden die een witte stok gebruiken.
illustratie met afmetingen van aangepaste parkeerplaatsen en toegangspaden
Warmste Entree

Maatvoering

  • Zorg voor een vrije doorgangshoogte van minstens 230 cm. Zo vormt de hoogte geen knelpunt voor grotere personen of voor mensen met een visuele beperking.
  • Vrije breedte:
    • Primaire paden (verbindingen tussen hoofdfuncties) zijn optimaal 180 cm breed (150 cm is een minimum). Dit garandeert voldoende ruimte zodat minstens 2 personen (al dan niet in een rolstoel) elkaar in tegenovergestelde richting kunnen kruisen.
    • Secundaire paden (snellere doorsteekroutes of wandelpaden van tweede rang) hebben een minimale breedte van 150 cm. Hierop kunnen plaatselijk versmallingen voorkomen.
      • Versmallen tot 120 cm breedte over maximaal 50 cm lengte
      • Vrije draaicirkel van minstens 150 cm voor en achter type versmalling
  • Vermijd niveauverschillen. Wanneer er buiten toch niveauverschillen zijn, hou rekening met de richtlijnen voor niveauverschillen algemeen
  • Een dwarshelling van maximaal 2% is toegelaten bij looppaden buiten. Dit lage percentage zorgt voor een goede afwatering maar beperkt het schuin afhellen van de route. Klanten met evenwichtsstoornissen of een hulpmiddel kunnen zo nog altijd het evenwicht bewaren en de route vlot gebruiken.

Regelgeving

Nuttig? Voeg deze tip toe aan je persoonlijke lijst van tips en download ze.
Je hebt deze tip toegevoegd aan je lijst.

Geïnspireerd? Hier zijn vier gerelateerde tips

Gids- en geleidelijnen

Circuleren rond en in het gebouw Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Blinden en slechtzienden leren vaak een route aan tot aan een handelszaak of restaurant. Ze oriënteren zich met behulp van lijnvormige elementen in de omgeving. Dat kunnen natuurlijke elementen (natuurlijke gidslijnen) of extra toegevoegde elementen (kunstmatige geleidelijnen) zijn.

Verder lezen

Circuleren in het gebouw – looproutes binnen

Circuleren rond en in het gebouw Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Looproutes hebben een logische structuur, zijn eenvoudig in gebruik en garanderen een evenwaardig aanbod voor iedereen. Er zijn geen alternatieve routes. Door hun vormgeving en afwerking zijn ze drempel- en obstakelvrij en kan elke gebruiker ze zelfstandig gebruiken.

Verder lezen

Inkomdeuren

Deuren Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Zorg dat de inkomdeur goed zichtbaar en bereikbaar is. Dat vergemakkelijkt de oriëntatie voor je klanten.

Verder lezen

Contrasten en contrastmarkering

Contrasten, verlichting en akoestiek Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Kleuren en materialen hebben op verschillende manieren een ruimtelijke invloed. Door hier bewust mee om te gaan en het principe van ‘contrastwerking’ toe te passen, kan je eenvoudig, maar toch sterk bijdragen tot een intuïtieve leesbaarheid en bruikbaarheid van gebouwen.

Verder lezen