Ga verder naar de inhoud

Diepvriezen en koeling

Er zijn meerdere types mogelijk bij diepvriezen en koeling. Belangrijk bij zowel diepvrieskisten als bij verticale diepvrieskasten of koeltogen is de bereikbaarheid. Enerzijds om tot aan de koel- of vrieskasten te geraken en anderzijds om een product te nemen.

Interessant voor:

Onderwerp:

Nuttig? Voeg deze tip toe aan je persoonlijke lijst van tips en download ze.
Je hebt deze tip toegevoegd aan je lijst.

Ontwerpaanbevelingen

 • Hou rekening met een makkelijke bediening. Er zijn diverse types koel- of vrieskasten op de markt.
  • Verticale deuren met rubberen dichting zijn vaak door de zuigkracht moeilijk of niet te openen vanuit een zittende positie. Een lichte magneetsluiting kan wel.
  • Voorzie omgrijpbare deurgrepen op een bereikbare hoogte, waar de klant ook makkelijk aan kan vanuit zittende positie).
  • Het is makkelijker als grepen doorlopen over een grotere hoogte. Hierdoor kunnen zowel zittende als staande personen er op hun eigen hoogte gebruik van maken.
  • Diepvrieskoffers zijn niet aan te raden wegens de grote reikdiepte.
 • Hou bij de plaatsing rekening met de reikhoogte en -diepte.
 • Zorg ervoor dat je de voorraad producten in de diepvries of koeling kan zien, door bijvoorbeeld glazen deuren of panelen.

Maatvoering

 • Voorzie voldoende opstelruimte en draairuimte (150 cm) voor de diepvries/koeling voor een rolstoel, kar … om een product uit de (diepvries)kast of koeling te nemen.
 • Bied de koopwaren in gekoelde vitrines of diepvrieskasten (toch zeker de dagdagelijkse producten) goed bereikbaar aan op een hoogte tussen 40 cm en 140 cm. Een hoogte tussen 80 cm en 110 cm is de ideale reikhoogte al zittend.
 • Het schikken van dezelfde producten in verticale blokken, dus boven elkaar in plaats van naast elkaar zorgt ervoor dat ze voor iedereen bereikbaar zijn.
 • Vrieskisten hebben een verdiepte plint, zijn maximaal 80 cm hoog, hebben horizontale schuifdeuren en een glazen voorzijde.
 • Open koeltogen hebben een verdiepte plint en zijn maximaal 80 cm hoog en 60 cm diep.

Regelgeving

Nuttig? Voeg deze tip toe aan je persoonlijke lijst van tips en download ze.
Je hebt deze tip toegevoegd aan je lijst.

Geïnspireerd? Hier zijn vier gerelateerde tips

Winkelruimte

Inrichting Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Bij de inrichting van de winkelruimte is het belangrijk om rekening te houden met een aantal circulatieprincipes. Doorgangen tussen rekken zijn voldoende breed, er is voldoende ruimte ter hoogte van een bedieningstoog, diepvries … of paskamers zijn ruim genoeg. Op verschillende plaatsen in de winkelruimte worden ook draaicirkels voorzien zodat klanten met een rolstoel kunnen omkeren en niet verplicht achteruit moeten om iets te nemen wat ze vergeten zijn.
De winkelruimte is overzichtelijk opgebouwd. Zo kan de klant gemakkelijk vinden wat hij zoekt.

Verder lezen

Contrasten en contrastmarkering

Contrasten, verlichting en akoestiek Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Kleuren en materialen hebben op verschillende manieren een ruimtelijke invloed. Door hier bewust mee om te gaan en het principe van ‘contrastwerking’ toe te passen, kan je eenvoudig, maar toch sterk bijdragen tot een intuïtieve leesbaarheid en bruikbaarheid van gebouwen.

Verder lezen

Prijsaanduidingen

Communicatie en informatie Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Prijsaanduidingen in winkels maar ook in restaurants, maken een belangrijk deel uit van een correcte communicatie naar de klant. Zorg er daarom voor dat deze aanduidingen duidelijk leesbaar, voldoende groot en met voldoende contrast voorzien worden. Zorg voor een eenvormige weergave van de prijzen op de rekken, op de producten, op de menukaart ...

Verder lezen

Informatie en informatieborden

Circuleren rond en in het gebouw , Communicatie en informatie Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Informatieborden geven klanten van de winkel of horecazaak alle informatie die ze nodig hebben om eenvoudig en vlot het gebouw te gebruiken en items terug te vinden. Denk hierbij aan aanduidingen van verdiepingen, ligging van afdelingen (mannen, vrouwen, groenten, elektro …), grote functies zoals de parkeervoorziening, sanitair of de pashokjes.

Verder lezen