Ga verder naar de inhoud

Changing places

Een changing place is een sanitaire ruimte voor (grotere) kinderen en volwassenen die meer ruimte, meer uitrusting en plaats voor assistentie nodig hebben. Het is een meerwaarde in grote shoppingcentra of in een stadskern.

Nuttig? Voeg deze tip toe aan je persoonlijke lijst van tips en download ze.
Je hebt deze tip toegevoegd aan je lijst.

Mensen die meer ruimte en uitrusting nodig hebben, kunnen vaak geen gebruikmaken van de aangepaste toiletten omwille van de beperkte oppervlakte en het ontbreken van hulpmiddelen. Deze groep klanten gaat niet shoppen of op restaurant omwille van het gebrek aan dergelijke toilet- en verzorgingsruimte.

Een changing place laat toe dat een persoon zich zelfstandig of met hulp op een ergonomische manier kan verzorgen. Changing places zijn voorzien van een toilet, wastafel, verzorgingstafel voor volwassenen, privacy scherm, tillift, een goede verlichting, antislipvloer en desinfectiesysteem.

De changing place is aanvullend op een aangepast toilet.

Ontwerpaanbevelingen en maatvoering

 • Voorzie een ruimte van ongeveer 12 m² die centraal ligt.
 • Vermeld de signalisatie van de changing place op de deur en bij de bewegwijzering naar de toiletten.
 • Voorzie voor de toegang een vrije doorgangsbreedte van 100 cm.
 • De inrichting bevat minstens:
  • verzorgingstafel 190 x 70 cm
  • mogelijkheden om tillift (plafondmontage) te plaatsen: minstens 240 cm plafondhoogte
  • aangepast toilet met aan beide zijden 90 cm vrije ruimte
  • onderrijdbare wastafel
  • grote afsluitbare afvalbak
  • alarm

Regelgeving

Nuttig? Voeg deze tip toe aan je persoonlijke lijst van tips en download ze.
Je hebt deze tip toegevoegd aan je lijst.

Geïnspireerd? Hier zijn vier gerelateerde tips

Paskamers

Inrichting Voor Kledingwinkel

Paskamers zijn voldoende ruim zodat een rolstoel binnen kan en een klant eenvoudig kan bewegen. Zorg voor een spiegel met voldoende hoogte (liefst tot op de grond) in de paskamer en voorzie kledinghaakjes op verschillende hoogten. Personen die slecht ter been zijn, hebben nood aan wat houvast. Daarom is een steunbeugel een meerwaarde.

Verder lezen

Babyverzorging en kindertoiletten

Toiletten Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Ouders of grootouders die een dagje op stap willen met een baby of peuter vinden het aangenaam als ze in een restaurant of handelszaak ook een plekje hebben om de baby op een ergonomische manier te verzorgen. Een ruimte met een babyverzorgingstafel is een grote meerwaarde. Dit moet voldoende ruimte geven voor het uitvoeren van zorghandelingen en om materiaal te plaatsen, bijvoorbeeld op een extra legplank. Babyverzorging kan je apart, in het kindertoilet of in het aangepast toilet voorzien.

Verder lezen

Gewone toiletten

Toiletten Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Gewone toiletten moeten ergonomisch zijn.

Verder lezen

Aangepaste toiletten

Toiletten Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Aangepaste sanitaire voorzieningen zorgen door hun locatie, bereikbaarheid, vormgeving, inrichting en afwerking dat personen met een beperking of ziekte een evenwaardig alternatief hebben.

Per sanitair blok is zowel één aangepast toilet bij dames als één bij heren aanwezig of is er een aangepast unisex toilet dat dames en heren kunnen bereiken via een neutrale zone. Deze toiletruimte mag door iedereen gebruikt worden en is niet exclusief voor personen met een handicap.

Verder lezen