Ga verder naar de inhoud

Babyverzorging en kindertoiletten

Ouders of grootouders die een dagje op stap willen met een baby of peuter vinden het aangenaam als ze in een restaurant of handelszaak ook een plekje hebben om de baby op een ergonomische manier te verzorgen. Een ruimte met een babyverzorgingstafel is een grote meerwaarde. Dit moet voldoende ruimte geven voor het uitvoeren van zorghandelingen en om materiaal te plaatsen, bijvoorbeeld op een extra legplank. Babyverzorging kan je apart, in het kindertoilet of in het aangepast toilet voorzien.

Nuttig? Voeg deze tip toe aan je persoonlijke lijst van tips en download ze.
Je hebt deze tip toegevoegd aan je lijst.
Kindertoilet met 2 wc-rollen op het deksel en een stuk wc-papier dat onder de bril uitkomt. Zo lijkt het alsof het toilet ogen en een tong heeft.
De warmste entree

Wil je uitpakken als kindervriendelijk restaurant? Of is je handelszaak specifiek gericht op kinderen? Dan is een kindertoilet een meerwaarde. Een kindertoilet zorgt door de locatie, bereikbaarheid, vormgeving, inrichting en afwerking dat kleine kinderen het toilet zelfstandig kunnen gebruiken.

Ontwerpaanbevelingen

 • Voorzie voor de babyverzorging minimaal:
  • Een verzorgingskussen.
  • Een wastafel. Er is best ook altijd warm water aanwezig.
  • Een afsluitbare vuilnisbak, buiten het bereik van de kinderen. De vuilnisbak staat het best aan de andere kant van het verzorgingskussen , naast de wastafel.
 • Voorzie een aparte babyverzorgingsruimte als je de plek hebt. Een aparte ruimte om de baby te verschonen is aangenamer dan een toiletruimte.
 • Voorzie de babyverzorging of het kindertoilet in het uniseks aangepast toilet ofwel bij zowel mannen als vrouwen als het geïntegreerd wordt in het aangepast toilet.
  • De voorkeur gaat uit naar een vaste verzorgingstafel. Die biedt meer comfort dan een opklapbare verzorgingstafel. Ideaal is dat de verzorgingstafel naast een wastafel staat.

Maatvoering

Babyverzorging

 • Een goede hoogte om vanuit staande positie het aan- en uitkleedkussen te gebruiken, hangt altijd af van de grootte van de persoon. Een vast werkvlak met een hoogte van 85 à 90 cm is een goede middenmaat en breed inzetbaar. Voor personen met een kleiner gestalte of rolstoelgebruikers is een hoogte van 75 à 80 cm beter. Het moet ook mogelijk zijn om onder het tablet te rijden met een rolstoel.
 • Het systeem voor het uitklappen van de luiertafel moet toegankelijk zijn (vb. een bereikbaar touw zodat je de luiertafel zo naar beneden kan klappen).
 • Het oppervlak waar het verzorgingskussen op ligt, is minstens 70 cm (D) x 90 cm (B). Op deze manier kan het verzorgingskussen in twee posities gebruikt worden: langs en dwars.
 • Tussen het kussen en de wastafel is er voldoende ruimte om verzorgingsspulletjes of kleertjes te leggen. Aan een gesloten wand is er minstens 10 à 15 cm vrije ruimte aanwezig.
 • Wanneer de verzorgingstafel in een aangepast toilet voorzien wordt, moet dit een opklapbare verzorgingstafel zijn. Is het een vaste verzorgingstafel, dan moet de aangepaste toiletruimte 70 cm breder worden om de vrije ruimte van 90 cm naast de toiletpot te vrijwaren.

Kindertoilet

 • Kindertoiletjes bestaan in alle maten. Als er een kindertoiletje voorzien kan worden: hoogte tussen 30 en 35 cm.
 • Ook spoelknoppen moeten bereikbaar opgesteld worden voor kleuters en jonge kinderen op maximaal 85 cm tot de vloerpas.
 • Wastafel voor kleuters en jonge kinderen:
  • Hoogte: tussen 50 cm en 55 cm
  • Diepte van de wastafel tot aan de kraan: 33 cm

Regelgeving

Nuttig? Voeg deze tip toe aan je persoonlijke lijst van tips en download ze.
Je hebt deze tip toegevoegd aan je lijst.

Geïnspireerd? Hier zijn vier gerelateerde tips

Changing places

Toiletten Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Een changing place is een sanitaire ruimte voor (grotere) kinderen en volwassenen die meer ruimte, meer uitrusting en plaats voor assistentie nodig hebben. Het is een meerwaarde in grote shoppingcentra of in een stadskern.

Verder lezen

Gewone toiletten

Toiletten Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Gewone toiletten moeten ergonomisch zijn.

Verder lezen

Aangepaste toiletten

Toiletten Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Aangepaste sanitaire voorzieningen zorgen door hun locatie, bereikbaarheid, vormgeving, inrichting en afwerking dat personen met een beperking of ziekte een evenwaardig alternatief hebben.

Per sanitair blok is zowel één aangepast toilet bij dames als één bij heren aanwezig of is er een aangepast unisex toilet dat dames en heren kunnen bereiken via een neutrale zone. Deze toiletruimte mag door iedereen gebruikt worden en is niet exclusief voor personen met een handicap.

Verder lezen

Services voor kinderen

Diensten en aanbod Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Winkelen of op restaurant gaan met kinderen is een ervaring op zich. Er zijn heel wat services voor kinderen en hun ouders mogelijk: familieparkeerplaats, winkelkarren voor kinderen, speelhoek, speeltuin, borstvoedingsruimte, verschoningsruimte, kinderstoel … Dankzij een duidelijke communicatie naar de klanten zorg je ervoor dat het voor iedereen een fijne ervaring wordt.

Verder lezen