Ga verder naar de inhoud

Winkelen in alle stilte, weg van alle prikkels

Boodschappen doen is voor de meesten onder ons een gewone taak in ons dagelijkse leven. Toch is dat voor een groep mensen niet zo. Mensen die hoogsensitief zijn, een autismespectrumstoornis of een niet-aangeboren hersenletsel hebben, vinden het niet vanzelfsprekend om boodschappen te doen. Daarom werd het initiatief "Stille uren" in het leven geroepen.

Carrefour Delhaize Decathlon
Kassierster scant een product.

Wat zijn stille uren en waarom zijn ze nodig?

Voor hoogsensitieve mensen, mensen met een autismespectrumstoornis en mensen met een niet-aangeboren hersenletsel is “gewone” muziek en “normale” belichting vaak al storend. Alle sensorische prikkels die ze waarnemen krijgen ze harder binnen en kunnen ze moeilijker verwerken dan anderen. Dankzij stille uren toveren winkels hun ruimtes om tot een prikkelarme omgeving. Zo wordt het licht gedimd, de muziek uitgezet en worden commerciële mededelingen niet afgeroepen. Ook kan bijvoorbeeld het scangeluid van de kassa’s stiller klinken. Zo wordt winkelen aangenaam voor iedereen.

Waar kan je al stil winkelen?

Delhaize

De invoering van stille uren is in sommige winkels al een feit. De supermarktketen Delhaize heeft een testperiode van 4 weken gelanceerd waarbij elke dag van 9u tot 10u een stil uur geldt. Niet alleen zetten ze de muziek uit en dimmen ze de lichten, ook winkelkarretjes worden niet op hun plaats gerold op de parking. Daarnaast zijn er ook voorrangskassa’s in gebruik. Om tot een optimale prikkelvrije winkelomgeving te komen, heeft Delhaize een beroep gedaan op experten zoals de vereniging GAMP (Groupe d’Action qui dénonce le Manque de Places pour les personnes handicapées de grande dépendance) die specialist is in de noden van mensen met autisme.

Carrefour

Carrefour had in Frankrijk al stille uren ingevoerd en nu volgen dus in België de geïntegreerde Hyper – en Market-supermarkten. De stille uren gelden elke dag van 14u tot 16u behalve op zaterdag. Franchisenemers daarentegen zijn vrij om te beslissen of ze hieraan meedoen of niet.

Decathlon

Ook Decathlon heeft het initiatief van prikkelarme omgevingen omarmd. De sportwinkel heeft “quiet shopping” in het leven geroepen voor hun winkel in Kortrijk. Op donderdag van 18u tot 19u en op donderdag van 9u tot 11u zal ook daar het licht minder fel schijnen en zullen er geen aankondigingen door de micro noch muziek te horen zijn.

ober geeft vrouw in rolstoel die aan een tafeltje zit een hand

Ben (of ken) je zelf een voorbeeldige zaak?

Stuur ons een bericht en laat het ons weten! Misschien zie jij binnenkort wel jouw zaak op deze website schitteren. Niet twijfelen!