Ga verder naar de inhoud

Iedereen in stijl dankzij de aangepaste modecollectie van Zalando

Aangepaste kledij, schoenen en accessoires vinden die tegelijk functioneel, betaalbaar en modieus zijn, het is een opgave voor mensen met een beperking. Zo kunnen moeilijke knopen en onhandige ritsen voor heel wat frustraties zorgen bij bijvoorbeeld mensen met een motorische handicap, of ondervinden rolstoelgebruikers problemen wanneer ze hun schoenen aandoen.

Zalando
Kledingwinkel

Volgens onderzoek uit 2019 door Leonard Cheshire, een liefdadigheidsorganisatie voor mensen met een beperking, voelt driekwart van de mensen die zich als gehandicapt identificeren zich niet begrepen door de mode-industrie. 96% van de ondervraagden gelooft dat ze onvoldoende vertegenwoordigd worden. Hier wou Zalando iets aan doen. Daarom lanceerde de online kledingretailer in oktober 2022 een aangepaste kledingcollectie voor mensen met een beperking die ook beschikbaar is in België. Een voorbeeld voor andere retailers.

Wat is aangepaste mode?

Onder aangepaste mode verstaan we kleding, schoeisel en accessoires die voldoen aan de noden van mensen met een beperking. Ze zijn ontworpen om toegankelijk te zijn voor mensen met verschillende soorten beperkingen die tijdelijk of permanent zijn zoals beperkte mobiliteit, beperkte handvaardigheid of zintuiglijke gevoeligheid.

Dankzij aangepaste mode kan de persoon in kwestie zich zelfstandig aan- en uitkleden, zonder hulp van anderen. Er wordt ook rekening gehouden met mensen met een gevoelige huid, met protheses of verbanden, alsook mensen die moeten zitten tijdens het kleden (zoals rolstoelgebruikers).

Hoe ziet de collectie eruit?

De kledingstukken nemen verschillende vormen aan, maar ze bevorderen elk op hun eigen manier de toegankelijkheid zodat iedereen zichzelf gemakkelijk kan aan- en uitkleden en zich bovendien comfortabel en stijlvol voelt.

Denk maar aan kleding zonder ritsen of ritsen die je met één hand kan vastmaken. Knopen kunnen ook voor hinder zorgen, dus vaak zitten er geen knopen aan kledij of zijn ze gemakkelijk in gebruik. Ook magnetische sluitingen kunnen handig zijn. Daarnaast kan kleding ook uit bepaalde materialen bestaan zodat ze aangenaam aanvoelen voor mensen met zintuiglijke gevoeligheden.

Twee kinderen waaronder een meisje en een jongen, die in een rolstoel zit.

Iedereen heeft het recht om er mooi uit te zien

Waar één op de vijf Europeanen een (vorm van een) handicap heeft en het potentieel dus groot is, zijn er slechts enkele grote merken al op de kar gesprongen. Aangepaste kledingcollecties zijn niet gemakkelijk te vinden. Daarom laten mensen met een beperking vaak reguliere kledingstukken aanpassen aan hun noden. Een andere uitdaging is om aangepaste mode te vinden die stijlvol is. Gespecialiseerde of medische winkels richten zich vaak meer op functionaliteit dan op mode en/of betaalbaarheid.

ober geeft vrouw in rolstoel die aan een tafeltje zit een hand

Ben (of ken) je zelf een voorbeeldige zaak?

Stuur ons een bericht en laat het ons weten! Misschien zie jij binnenkort wel jouw zaak op deze website schitteren. Niet twijfelen!