Ga verder naar de inhoud

Navigeren door de supermarkt, Carrefour helpt je op weg!

Mensen met een visuele beperking kunnen bij de Carrefour hypermarkt in Oudergem met behulp van technologie zelfstandig en zonder hindernissen winkelen.

Carrefour
Voeding
Iemand voelt aan de plattegrond van de winkel
Carrefour

Innovatieve technologieën voor meer zelfstandigheid

Voor mensen met een visuele beperking is alleen naar de supermarkt gaan niet altijd vanzelfsprekend. Zoek maar eens zelfstandig de rayon met ketchup of wasmiddel.

Om mensen met een visuele beperking te helpen introduceerde Carrefour twee geavanceerde technologieën in hun hypermarkt in Oudergem: Virtuoz en NaviLens.

Virtuoz is een voel- en hoorbare kaart die bij de ingang van de winkel hangt. Dit helpt slechtzienden om de indeling van de winkel te begrijpen, zodat ze weten waar alles te vinden is.

NaviLens maakt gebruik van slimme QR-codes die je met een speciale app kunt scannen. Deze codes zijn tot op 20 meter afstand detecteerbaar en binnen enkele milliseconden zichtbaar op je telefoon. Zo kunnen slechtzienden eenvoudig de weg vinden naar de producten die ze nodig hebben, naar de kassa’s en andere diensten in de winkel. Het biedt zelfs informatie over meer dan 1.700 producten en hun prijzen.

Samenwerking voor een betere toekomst

Dit project is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen Carrefour, Seedgrowth Accessibility en Eqla. Carrefour heeft ook zijn medewerkers getraind om mensen met een visuele beperking optimaal te ondersteunen. Zo zorgen ze ervoor dat iedereen zich welkom en geholpen voelt in hun winkels.

Een stap richting inclusiviteit

Carrefour nam al verschillende initiatieven om hun winkels en werkplekken toegankelijker te maken. Ze bieden bijvoorbeeld stille uren aan voor mensen die hoogsensitief zijn, een autismespectrumstoornis of een niet-aangeboren hersenletsel hebben.

Daarnaast hebben ze diverse opleidings- en groeitrajecten voor hun medewerkers, en voeren ze interne bewustwordingscampagnes.

ober geeft vrouw in rolstoel die aan een tafeltje zit een hand

Ben (of ken) je zelf een voorbeeldige zaak?

Stuur ons een bericht en laat het ons weten! Misschien zie jij binnenkort wel jouw zaak op deze website schitteren. Niet twijfelen!