Ga verder naar de inhoud

Lichtende voorbeelden van toegankelijke handelszaken

We zetten hier graag een aantal handelszaken in de kijker die al mooie inspanningen leveren op vlak van toegankelijkheid. In de case studies focussen we op een bepaald aspect van het gebouw, de communicatie, de dienstverlening of het beheer van een winkel.

Dan kan heel laagdrempelig zijn. Bijvoorbeeld een menukaart via een QR-code of online ter beschikking stellen, aangepaste pashokjes voorzien, verschillende soorten winkelkarren aankopen (voor mensen met een handicap, voor draagmanden voor baby’s), doorgangen verbreden, services aanbieden zoals gratis levering aan huis voor klanten met een beperking, private shopping, een vorming klantvriendelijk onthaal volgen … Maar het kan ook gaan over een bepaalde visie of het beleid rond inclusie en toegankelijkheid.

Case study

Café Winok, de koffiebar met plaats voor iedereen

Een gezellige koffiebar uitkiezen voor een cappuccino met taart kost voor de meesten niet te veel moeite. Behalve voor zij die zich verplaatsen in een rolstoel of slecht ter been zijn. Hun zoektocht naar een toegankelijke zaak is niet altijd gemakkelijk. Maar een café in Schaarbeek vergemakkelijkt die zoektocht. Café Winok, een typische, hippe koffiebar of toch niet helemaal?

Case study

ThisAbles

ThisAbles is een campagne die startte in Israël met Eldar die de producten van Ikea niet kon gebruiken om willen van zijn beperking. McCann…
Case study

ZEB for Everyone

In 2021 lanceerde ZEB: ‘ZEB For Everyone’.

Met dit actieplan wil de kledingketen zijn 75 winkels aanpassen aan de noden van mensen met een beperking. En dat is nodig, want shoppen blijft voor hen nog al te vaak een uitdaging. Zo bleek uit een kwalitatief onderzoek van ZEB in samenwerking met Inter en Hart voor Handicap. In totaal investeert ZEB 200 000 euro in de uitrol van het actieplan.

ober geeft vrouw in rolstoel die aan een tafeltje zit een hand

Ben (of ken) je zelf een voorbeeldige zaak?

Stuur ons een bericht en laat het ons weten! Misschien zie jij binnenkort wel jouw zaak op deze website schitteren. Niet twijfelen!