Ga verder naar de inhoud

Openbaar vervoer

Een winkel, restaurant of café moet vlot bereikbaar zijn als klanten zich verplaatsen met het openbaar vervoer. De aanwezigheid van een openbaar vervoershalte in de buurt van een winkel, restaurant of café is vaak onmisbaar voor klanten die met het openbaar vervoer reizen. En ook blinden en slechtzienden zijn vaak afhankelijk van het openbaar vervoer.

Nuttig? Voeg deze tip toe aan je persoonlijke lijst van tips en download ze.
Je hebt deze tip toegevoegd aan je lijst.
Bus
De Warmste Entree

Ontwerpaanbevelingen

  • De weg van de halte van het openbaar vervoer naar de winkel is zo eenvoudig mogelijk. Sommige bezoekers (bijvoorbeeld met een visuele beperking of een verstandelijke beperking,) leren de weg die ze afleggen van de halte naar de gewenste bestemming aan. Als deze route te complex of te lang is, haken heel wat mensen af.
  • De oversteekplaatsen zijn goed aangeduid en verlicht.
  • Niet alle bushaltes zijn toegankelijk. Benieuwd naar de staat van de haltes in jouw buurt? Hier kan je nakijken of de haltes toegankelijk zijn in: Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
  • Zorg voor een goede bewegwijzering als de toegang tot de handelszaak niet zichtbaar is vanaf de halte.

Regelgeving

Nuttig? Voeg deze tip toe aan je persoonlijke lijst van tips en download ze.
Je hebt deze tip toegevoegd aan je lijst.

Geïnspireerd? Hier zijn vier gerelateerde tips

Toegangspad en looproutes buiten

Circuleren rond en in het gebouw Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Toegangspaden of looproutes buiten hebben een logische structuur, zijn eenvoudig in gebruik en zijn door iedereen bruikbaar. Er zijn geen alternatieve routes nodig.

Door hun vormgeving en afwerking zijn ze drempel- en obstakelvrij en kan elke klant ze zelfstandig gebruiken. Naar maatvoering toe zijn ze vergelijkbaar met elke andere route of gang in het gebouw. Omwille van de specifieke buitensituatie vragen ze wel een aantal andere aandachtspunten.

Verder lezen

Fietsvoorzieningen

Bereikbaarheid en parkeren Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

De fietsenstalling is goed vindbaar, op korte afstand van de toegang(en) en voor iedere klant vlot bruikbaar op alle momenten van de dag. De fietsenstalling biedt ook mogelijkheden voor het stallen van alternatieve rijwielen zoals driewielers, bakfietsen …

Verder lezen

Kiss and ride

Bereikbaarheid en parkeren Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Een voorrijdmogelijkheid of een kiss & ride-zone beperkt de loopafstand tot de toegang voor klanten die moeite hebben om zelfstandig de weg te vinden of lange afstanden af te leggen.

Het vergemakkelijkt het bereiken van een winkel of restaurant voor personen met een (tijdelijke) beperking, kinderen, ouderen … En zorgt ook voor een veilige zone om klanten op te halen en af te zetten.

Verder lezen

Comfortparkeerplaatsen

Bereikbaarheid en parkeren Voor Kledingwinkel , Horecazaak , Voeding , Non-food

Een comfortparkeerplaats is een parkeerplaats die breder is dan een standaard parkeerplaats.

Ze heeft in de praktijk een minder bindend karakter dan een voorbehouden parkeerplaats. Comfortparkeerplaatsen zijn niet expliciet voorbehouden voor een bepaalde doelgroep. Iedereen (ouderen, ouders met kinderen …) die om welke reden dan ook, meer ruimte nodig heeft om in en uit het voertuig te stappen, kan ze gebruiken. Soms worden ze ook ‘familieparkeerplaats’ of ‘parkeerplaats ouder en kind’ genoemd.

Verder lezen