Ga verder naar de inhoud

Regelgeving toegankelijkheid

Een publiek gebouw is elk gebouw waar het grote publiek over de vloer komt, met of zonder afspraak. Dat kan een overheidsgebouw zijn, maar ook een dokterspraktijk, een winkel of een restaurant.

Als je in België een omgevingsvergunning aanvraagt voor werken aan zo’n publiek gebouw, dan gelden er in bepaalde gevallen toegankelijkheidsnormen, ook voor handelszaken en horeca.

Elk gewest heeft zijn eigen normen. Die vind je in deze gewestelijke regelgeving.

  • Vlaanderen: Vlaamse stedenbouwkundige verordening voor toegankelijkheid,
  • Brussel: Brusselse gewestelijke stedenbouwkundige verordening
  • Wallonië : Guide régional d’urbanisme du Code du développement territorial

Wanneer gelden de toegankelijkheidsnormen?

Vlaanderen

  • Bij minder dan 150m² publiek toegankelijke oppervlakte zijn er normen voor de toegang en het toegangspad
  • Vanaf 150m² en minder dan 400 m² publiek toegankelijke oppervlakte zijn er normen voor het gelijkvloers. Als een verdieping een publieke functie heeft die je niet op het gelijkvloers vindt, dan moeten die verdieping en de weg ernaartoe ook aan de normen voldoen.
    Een voorbeeld: heb je een verbruiksruimte op het gelijkvloers én op een verdieping? Dan moet alleen het gelijkvloers aan de normen voldoen. Is er alleen eentje op de verdieping? Dan gelden de normen ook voor de verdieping en de weg ernaartoe .
  • Vanaf 400m² publiek toegankelijke oppervlakte moet je aanvraag volledig voldoen aan de regelgeving voor toegankelijkheid, ook de ruimten op de verdieping en de weg ernaartoe.

Meer info: www.toegankelijkgebouw.be/regelgeving

Brussel:

De regelgeving is altijd van toepassing behalve wanneer de publiek toegankelijke oppervlakte van het bestaande gebouw kleiner is dan 200 m².

Wallonië:

  • De regelgeving is altijd van toepassing behalve wanneer de publiek toegankelijke oppervlakte van het bestaande gebouw kleiner is dan 150 m².

Waarom zou ik mijn zaak toegankelijk maken?

Beeld je in dat je niet je eigen boodschappen kan doen of op restaurant of café kan gaan. Dan is het leven meteen heel wat moeilijker en…
Verder lezen