Ga verder naar de inhoud

Blindengeleidehonden zijn de ogen van slechtzienden

De laatste woensdag van april - dit jaar op 26 april 2023 - is het Dag van de Blindengeleidehond, een dag waarbij we stilstaan bij het cruciaal belang van deze speciale honden voor een persoon die blind of slechtziend. Deze trouwe viervoeter zorgt er namelijk voor dat zijn baasje actief en zelfstandig kan deelnemen aan de samenleving. Beschouw deze honden dus niet zomaar als een huisdier want ze maken integraal deel uit van de persoon met beperking en wijken nooit van hun zijde.

Aanvaard alle assistentiehonden in jouw zaak

Zorg ervoor dat je niet alleen blindengeleidehonden maar ook alle andere assistentiehonden (hulphonden, hoorhonden, autismehonden, ...) altijd toelaat in jouw zaak. Nog te vaak worden ze geweigerd. Laat je ze niet toe, dan wordt dit gezien als een vorm van indirecte discriminatie en is dat bij wet strafbaar. Ook honden in opleiding en dus niet vergezeld van een baasje zonder beperking, mag je niet weigeren.

Hoe weet je of er een soort assistentiehond in je zaak komt? Je herkent ze gemakkelijk aan hun hesje of harnas dat ze dragen waarop vaak het label van de gemachtigde assistentiehondenschool staat. Daarnaast beschikt elke viervoeter over een identiteitspasje.

Om ervoor te zorgen dat deze speciale honden altijd toegelaten worden in een handelszaak, heeft Comeos mee een charter ondertekend. Dat document verbindt ons ertoe om acties te ondernemen en te ondersteunen om de toegang van assistentiehonden te bevorderen.

Blinde vrouw en haar hond in shopping center
Julie De Bellaign

Personeel blijft belangrijk

Hoewel de assisentiehond zijn baasje heel strikt begeleidt, blijft het belangrijk dat het personeel van de winkel of horecazaak ook actief meehelpt. Zo kan je het verschil maken door bijvoorbeeld de prijzen van producten of de menukaart voor te lezen. Verder kan een qr-code op een menukaart bijzonder handig zijn. Wanneer je deze scant, kan de menu luidop voorgelezen worden. Hoe dan ook, elke geste, groot of klein, helpt om slechtzienden of blinden een aangenamere ervaring te bezorgen.

Pas de volgende 3 tips toe om blinden en slechtzienden zo goed mogelijk bij te staan:

  1. Laat iemand met blindengeleidehond altijd binnen in jouw handelszaak.
  2. Geef uitleg over de verschillende product- of menukeuzes.
  3. Zorg voor een qr-code op je menukaart.

Bekijk de getuigenis van Stéphanie en haar blindengeleidehond Ness:

Het filmpje bestaat enkel in het Frans.

Meest recente nieuws van De warmste entree

Zet toegankelijkheid op de kaart en haal 300.000 nieuwe klanten binnen

Nieuwsbericht van 31 mei 2024

Baat jij een restaurant of café uit? En is iedereen bij jou welkom? Ook ouderen, mensen met een beperking of ouders met een kinderwagen? Laat het weten op iedereenoveral.be. Zo weet elke bezoeker wat te verwachten. Is je zaak helemaal top? Dan maak je kans op een gouden medaille!

Verder lezen