Ga verder naar de inhoud

Iedereen mee met de European Disability Card

Mensen met een beperking vlotter bijstaan in je handelszaak, dat is wat de European Disability Card (EDC) doet. Vandaag gebruiken in België al meer dan 150 000 personen met een beperking deze wettelijke kaart en engageren al meer dan 225 partners zich om hen een geschikte service te bieden. Het vertonen van de kaart telt ook als toiletpas.

Vormgeving van de kaart: blauw met de persoonsgegevens op

Wat is de EDC?

Een persoon met een beperking, of die beperking zichtbaar is of niet, kan aan de hand van de EDC tonen dat hij/zij een beperking heeft. Op die manier kan deze persoon sneller specifieke hulp krijgen bij zijn/haar bezoek aan een winkel, culturele instelling, horeca, pretpark of andere dienst- of handelszaak.

De kaart is sinds 2017 in gebruik en erkend in Italië, Finland, Malta, Cyprus, Estland, Roemenië en Slovenië. Tegen eind 2023 wordt de kaart uitgebreid naar alle Europese lidstaten. Maar vandaag is deze Europese handicapkaart nog onvoldoende gekend. Het parlement heeft daarom in mei vorig jaar een resolutie goedgekeurd om het gebruik en de bekendheid van de European Disability Card te promoten.

Met de European Disability Card hopen de betrokkenen op meer begrip in winkels en horecazaken, maar ook van de veiligheidsdiensten en hulpdiensten, bij het openbaar vervoer, op school, bij een sollicitatie, bij cultuur-, sport- of vrijetijdsbesteding. Zo kunnen bijvoorbeeld personen met overprikkelde darmen, stoma, … discreet aangeven dat ze de toiletten wensen te gebruiken.

Deze kaart zorgt ervoor dat ook personen met een niet-zichtbare beperking beter geholpen en begrepen kunnen worden.

Welke acties neem ik als handelaar?

Wanneer iemand je zaak binnenwandelt, met of zonder begeleider, en de kaart toont, weet je als handelaar dat die persoon een beperking heeft en mogelijks extra ondersteuning nodig heeft. Vraag zelf naar het type hulp die je hem of haar kan bieden.

In de meeste gevallen gaat het om kleine aanpassingen die voor een persoon met een beperking een wereld van verschil maken. Pas bijvoorbeeld je communicatiestijl aan en/of bied aan om de aankopen in- en uit te laden.

TOILETPAS

De kaart sluit trouwens ook aan bij de toiletpassen. Wanneer een persoon dit toont met de vraag of hij/zij gebruik kan maken van het toilet, geef hem/haar dan toegang tot de toiletten.

Partner worden van de EDC

Je kan met je handelszaak nog een stapje verdergaan en partner worden van de EDC. Als erkende partner zorg je ervoor dat de toegang tot je zaak gemakkelijker wordt gemaakt voor houders van deze kaart.

Bijkomende maatregelen om je zaak zelf toegankelijker te maken kunnen zijn:

  • Aangepaste voorzieningen creëren: bredere doorgangen, ...
  • Assistentie verlenen,
  • Zorgen voor voorbehouden plaatsen,
  • Korting geven,

Eens je je zaak online hebt ingeschreven ontvang je een label dat je aan je zaak kan plaatsen zodat houders van de kaart weten dat ze bij jou terecht kunnen. Je zaak komt in het overzicht van erkende partners terecht. Zelf kan je natuurlijk ook op je website, sociale media, … hierover communiceren.

Meest recente nieuws van De warmste entree

Winkelen in alle stilte, weg van alle prikkels

Nieuwsbericht van 21 december 2022
Boodschappen doen is voor de meesten onder ons een gewone taak in ons dagelijkse leven. Toch is dat voor een groep mensen niet zo. Mensen…
Verder lezen