Ga verder naar de inhoud

Toegankelijke winkels: denk je ook aan de allerkleinste klanten?

Op 1 juni is het de Dag van het Kind. Is jouw zaak voorbereid op het bezoek van kleine kapoenen? Wij geven graag wat tips om te zorgen voor een leuke winkel- of restaurantervaring voor kinderen én hun ouders. Want ook zo maak je jouw zaak toegankelijk voor iedereen.

familieparkeerplaats
De warmste entree

Shop, play, eat, repeat

Winkelen met kinderen, het is voor veel ouders niet evident. De keuze om te shoppen bij een kindvriendelijke winkel is dus snel gemaakt. Als handelaar kan je op de parking al het verschil maken. Voorzie een familieparkeerplaats. Die is wat groter dan gemiddeld en ligt dicht bij de inkom. Dat is veiliger om de kinderen en kinderwagen vlot uit de auto te halen.

Ook tijdens het winkelen kan je kinderen een leuke tijd bezorgen. Denk bijvoorbeeld aan een winkelkar op kindermaat. En kies hierbij een model waarbij ouders comfortabel meesturen. Kinderen shoppen graag zelf. En wat in het karretje belandt, wordt ook vaak gekocht. Een win-win dus!

kinderstoelen op een rijtje
De warmste entree

Liever wat spelen? Ook dat moet kunnen. Voorzie een speelruimte die groot genoeg is voor al je bezoekers, want ook kinderen in een rolstoel moeten kunnen meespelen. Of misschien heeft de begeleidende ouder een mobiele beperking, zorg daarom zeker voor een goed toegankelijke ruimte. Heb je een grote winkel? Dan kan je een speelhoek met begeleiding voorzien. Geef gerust aan hoelang het kind maximaal kan blijven.

Kan je in jouw zaak ook eten? Dan zijn kinderstoelen een nobrainer. Bied ouders ook de mogelijkheid om een flesje of babyvoeding op te warmen. Dat kan met een microgolftoestel in de verbruikersruimte zelf of op vraag in de keuken.

Kindertoilet met 2 wc-rollen op het deksel en een stuk wc-papier dat onder de bril uitkomt. Zo lijkt het alsof het toilet ogen en een tong heeft.
De warmste entree

Vlotjes naar toilet

Wie regelmatig met kinderen op stap gaat, weet dat ze op de meest onmogelijke momenten naar het toilet moeten. Wil je uitpakken als kindervriendelijk restaurant? Of is je handelszaak specifiek gericht op kinderen? Dan is een kindertoilet een absolute meerwaarde. Een kindertoilet zorgt door de locatie, bereikbaarheid, vormgeving, inrichting en afwerking dat kleine kinderen het toilet zelfstandig kunnen gebruiken. Voor baby’s of peuters is een ruimte met een babyverzorgingstafel heel prettig. Voorzie een extra legplank voor de natte doekjes, zuivere kleren, … Dat verhoogt het comfort van de (groot)ouders. Babyverzorging kan je apart, in het kindertoilet of in het aangepast toilet voorzien.

Met wat kleine aanpassingen kan je jouw handelszaak kindvriendelijk maken. En dat loont. Want blije kinderen zorgen voor blije ouders. En die komen zeker terug!

Meest recente nieuws van De warmste entree

Aandacht voor toegankelijkheid op event Mercuriusprijs van Comeos

Nieuwsbericht van 27 oktober 2023

Op de uitreiking van de Comeos Mercuriusprijs 2023, een jaarlijks evenement dat innovatie in de handel viert, werd niet alleen innovatie maar ook toegankelijkheid gepromoot. Zo gingen Staatssecretaris van Consumentenbescherming Alexia Bertrand en boegbeeld van De Warmste Entree Kristel Gevaert aan het begin van de prijsuitreiking met elkaar in gesprek over het belang van toegankelijke winkels. Daarnaast konden de aanwezigen gedurende het hele event kennismaken met de aangepaste mode van Zalando dankzij uitgestalde etalagepoppen die aangepaste kledij droegen.

Verder lezen