Ga verder naar de inhoud

Café Winok, de koffiebar met plaats voor iedereen

Een gezellige koffiebar uitkiezen voor een cappuccino met taart kost voor de meesten niet te veel moeite. Behalve voor zij die zich verplaatsen in een rolstoel of slecht ter been zijn. Hun zoektocht naar een toegankelijke zaak is niet altijd gemakkelijk. Maar een café in Schaarbeek vergemakkelijkt die zoektocht. Café Winok, een typische, hippe koffiebar of toch niet helemaal?

Café Winok
Horecazaak
Louis Bertrandlaan 48
1030 Schaarbeek

Toen Nicolas Clarebout, eigenaar van café Winok, zijn koffiebar wou openen en starten met de bouwwerken om het toegankelijk te maken, kreeg hij wel eens te horen dat er geen mensen met een beperking in de buurt wonen. “Dat is fout”, zegt hij. “Ze zijn er wel maar we zien ze niet omdat we niet inclusief genoeg zijn. En zo komen we in een vicieuze cirkel terecht.” Nicolas wil die cirkel doorbreken. Als het van hem afhangt, zouden alle cafés toegankelijk moeten zijn voor iedereen.

Van vroeger stamcafé tot toegankelijke hippe koffiebar

De plaats van het vroegere stamcafé van Nicolas, is nu zijn eigen Café Winok. Om het café toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers, waren er behalve de helling aan de ingang ook andere aanpassingen nodig.

Toegankelijke toiletten zijn een uitdaging

Zo zijn toiletten vaak een heikel punt in horecazaken, ze zitten in de kelder of op de 1ste verdieping en zijn dus niet altijd bereikbaar met een rolstoel. Nicolas deed de nodige verbouwingen om zijn toiletten wel toegankelijk te maken, zowel voor rolstoelgebruikers als voor ouders met kinderen. De vorige twee urinoirs en twee zittoiletten maakten plaats voor twee zittoiletten en een groot toilet. Daarnaast werd de klassieke deur richting de toiletten vervangen door een schuifdeur met een verbreedde doorgang van 1 meter.

Nicolas toont het grote aangepaste toilet voor rolstoelgebruikers.
Er is veel plaats in café Winok om te circuleren.

Circuleren

Om meer ruimte te creëren voor rolstoelgebruikers werkt het café volgens een circulatieplan: je komt binnen via een brede ingang met verder in de ruimte verschillende zones waar de rolstoelgebruiker kan draaien. Tussen de tafels en stoelen is het ook perfect mogelijk om je te verplaatsen.

Een helling buiten uit café aan de ingang.

Creatieve financiering zorgt voor extra visibiliteit

Al deze structurele veranderingen vroegen natuurlijk om financiering. Een deel van de verbouwingen kon Nicolas financieren met subsidies. Maar de extra investering die nodig was voor de toiletten heeft hij dankzij de verkoop van zijn T-shirts en koffie via het platform Growfunding verkregen. “Bovendien ontdekten veel mensen mijn café op die manier. Iedereen was blij”, vertelt Nicolas er nog met de glimlach bij.

Een hart voor toegankelijkheid

Wat dreef Nicolas om zijn droom van toegankelijke koffiebar waar te maken? “Vaak denk je aan toegankelijkheid wanneer je iemand in je omgeving kent die een beperking heeft. Ik heb een oom die fysiek en mentaal zwaar gehandicapt is. Je ziet en beseft dan welke uitdagingen dat met zich meebrengt bij iets alledaags als een cafébezoek,” legt Nicolas uit. Hierdoor wist hij goed waar rekening mee te houden tijdens de werkzaamheden zoals de ingang en de deuren.

Een sticker op de deur, een melding over toegankelijheid op Google maps en op de website.

Vertel het verder

Een ding is je café toegankelijk maken voor mensen met een beperking, een ander ding is dat ze dit ook weten. Hoe communiceer je over de toegankelijkheid van je zaak?

Het begint al eenvoudigweg met een sticker op de voordeur van de koffiebar. Verder staat op de website van café Winok dat ze toegankelijk zijn en tonen ze dit ook op hun sociale media. Daarnaast is het belangrijk om op Google Maps bij de info aan te geven dat je zaak rolstoelvriendelijk is.

Bovendien helpt de website access-i.be om te weten welke publieke plaatsen toegankelijk zijn. Als je een zaak begint en communiceert dat je toegankelijk bent, komt er een expert langs die nagaat of dit werkelijk zo is.

Iedereen voelt zich thuis

Nino Peeters, oprichter van Passe le message (vereniging die opkomt voor mensen met een beperking), voorzitter van CAWaB en zelf rolstoelgebruiker is er intussen vaste gast: “Veel rolstoelvriendelijke plaatsen hebben vaak een hospitaalachtige sfeer en interieur terwijl dit een gezellige, hippe koffiebar is waar je ook echt graag naartoe komt.”

Hij en Nicolas zijn het er allebei over eens dat wanneer je je café toegankelijk maakt voor iedereen, je je publiek ook verbreedt. Als iedereen zich welkom voelt, trek je meer klanten aan en haal je er economisch voordeel uit. Zo vinden ook families met kinderen en baby’s de weg naar café Winok. Zij kunnen moeiteloos binnen met een kinderwagen. Nicolas speelt hier nog verder op in door een aantal kinderzitjes bij te bestellen, gezelschapsspelletjes en boeken over taal en leren aan te bieden... Al die extra inspanningen rentabiliseren want mensen komen dan speciaal naar jou daarvoor. Je kan meer nieuwe klanten aantrekken”, zegt Nicolas trots. Nino vult nog aan: “Een café zoals deze heeft een positieve impact. Als persoon met een beperking is dit een leuke ervaring en zeg je dit voort.”

“Veel rolstoelvriendelijke plaatsen hebben vaak een hospitaalachtige sfeer en interieur terwijl dit een gezellige, hippe koffiebar is waar je ook echt graag naartoe komt.”

Nino Peeters, oprichter van Passe le message, voorzitter van CAWaB en zelf rolstoelgebruiker

Met deze 4 tips maak jij je zaak ook toegankelijk

  1. Zorg dat de infrastructuur in orde is. Leg het parcours van je klant af: start op de parking, kom binnen, navigeer in je zaak, ga naar het toilet, bestel en betaal. Ga bij elke stap na of deze toegankelijk is.
  2. Is het niet mogelijk om in jouw horecazaak een toegankelijk toilet te installeren, zorg er dan voor dat je weet waar er wél een toegankelijk toilet is in de buurt.
  3. Informeer je personeel over hoe ze het beste omgaan met mensen met een beperking. We hebben gratis webinars en brochures.
  4. Communiceer erover: een sticker op de deur, via je website/Google maps/Access-i.
ober geeft vrouw in rolstoel die aan een tafeltje zit een hand

Ben (of ken) je zelf een voorbeeldige zaak?

Stuur ons een bericht en laat het ons weten! Misschien zie jij binnenkort wel jouw zaak op deze website schitteren. Niet twijfelen!